Over ons. Op een dag besloten we Nederland in te ruilen voor Portugal. En zo begon ons avontuur!

In oktober 2016 stapten wij, Sam Nijssen (cameraman) & Gitta Cupers (event producer) met hond Siep, in de auto en vertrokken. Op weg naar ons, nog te zoeken, nieuwe thuis. Voor ons was het, ondanks een goede baan en een eigen bedrijf, hét moment om onze koers van leven te veranderen.

Onze zoektocht begon in de Algarve. En daar, een half uur van de drukke, toeristische zuidkust, ontdekten we het groene, vredige achterland rondom Monchique. Sneller dan verwacht vonden we ook het 3 hectare prachtige land met 2 ruïnes en binnen een jaar na vertrek, waren we de trotse eigenaars.

Met in ons achterhoofd onze missie: het realiseren van privé gelegen accommodaties waar we zelf ook graag naartoe op vakantie zouden gaan, begonnen we met het herstellen van het land en het bouwproces. Lokale aannemer Luis bouwde het huis met zijn authentieke details en Sam heeft ondertussen veel van zijn creatieve en praktische ideeën tot uitvoer kunnen brengen.

We zijn verheugd dat we nu 2 accommodaties in de verhuur hebben en hopen jullie hier te verwelkomen!

 

Sam & Gitta

kikker

SAM & GITTA

DE OUDE RUÏNE

HET NIEUWE HUIS

Garganta da Foia

Land Weetjes

3

HECTARE

4

WATERBAKKEN

15

TERRASSEN

6

WANDELROUTES

Het Buitenleven

De Algarve staat bekend om zijn aangename klimaat. 300 Dagen zon en een gemiddelde temperatuur van 25 graden. Dat maakt het buiten zijn bijzonder aangenaam. Naast het lopen van een etappe van het lange afstandspad de 'Via Algarviana', zijn er meerdere rondwandelingen te maken direct vanaf je accommodatie. Je kunt hier gemakkelijk een week doorbrengen, wandelend door het achterland en relaxend bij je accommodatie. De fietser hoeft zich ook niet te vervelen. Wielrenners beklimmen met regelmaat de berg Foia en voor de enthousiaste mountainbiker loopt er zelfs een officiële downhill mountain bike route dwars door ons bos. Een avontuurlijke onderneming!

Duurzaamheid

Ons doel en onze wens was om volledig off-grid te gaan wonen en leven. Dit is gelukt! Het water komt rechtstreeks uit de berg stromen en volgens de ‘locals’ smaakt het nergens zo puur en vers als hier. Warm water wordt opgewekt door middel van zonnecollectoren en voor de electra hebben we zonnepanelen met een accusysteem.

Het Land

Ons land bestaat uit vele brede terrassen, oude muren, trappen en paadjes. Geen enkel terras is hetzelfde en de sfeer verandert aanzienlijk als je van boven naar beneden loopt. Waar je je boven in een berggebied waant met het verre uitzicht naar de zuidkust, gaat het gaandeweg over naar een bijna subtropisch micro klimaat. Op deze lager gelegen terrassen zijn dan ook de meeste fruitbomen geplant die deel zijn van ons kleine voedselbos in wording. Er zijn 4 oude waterbassins die allemaal verschillend zijn en erg romantisch. De natuur gaat hier zijn gang en dat laten we zo. Kikkers, waterslangen, vogels, smaragd hagedissen, vlinders, libelles, ze hebben er allemaal baat bij en je kunt uren kijken naar het schouwspel.

De Naam

We kregen ooit een tip van een B&B eigenaar in het noorden van Portugal. “Verwerk de naam van het gebied in de naam van je accommodatie, wel zo makkelijk te vinden dan”. En zo geschiedde. Serra da Garganta is onderdeel van de hoogste berg van de Algarve, de Foia. Onze oorspronkelijke Fazenda ligt op 700 meter hoogte aan de zuidkant van de berg. Letterlijk betekent Garganta da Foia ‘de keel van de Foia’ en dit is ook hoe het hier aanvoelt. Het ligt verborgen in een kom van de berg, onzichtbaar voor de buitenwereld.

slangetje