Onze dieren

“Mauw… Mauw… Mauw…”

De eerste poes die zich bij ons op het landje meldde, vlak na de grote brand van 2018, was Mauw. Totdat we hier gingen wonen, was hij de alleenheerser in het dierenparadijs. Als hij destijds had geweten dat er nog 7 soortgenoten, 2 honden en 6 kippen bij 

zouden komen, had hij wellicht het hazenpad gekozen. Mauw houdt namelijk op zijn zachtst gezegd niet van andere dieren. Maar wel van mensen en op schoot zitten en knuffelen. Dat gelukkig wel. 

Onze 2 honden Siep & Yumi

Lieve, oude Siep. 12 is hij ondertussen en de enige die uit Nederland met ons meegekomen is. Siep is een afgekeurde hulphond. Dat is het verhaal dat wij altijd vertellen aan mensen.  “Zachtjes”, zeggen we dan, “zodat hij het niet hoort, want dat is zo zielig”. Siep heeft de opleiding helemaal gedaan, maar bleek toen te bang om hulphond te worden. Hiermee kwam hij, 1,5 jaar oud, vrij voor adoptie net op het moment dat Sam aan het filmen was in het trainingscentrum. Na een middag op audiëntie met ons samen, werd Siep ons toegewezen. Een fantastisch opgevoedde hond die gehoor gaf aan alle geleerde commando’s. Hij is de beste eerste hond die je je maar wensen kan en leeft een prachtig leven. Eerst in Nederland en nu in Portugal. 

In december 2021 was het tijd voor een tweede hond. Een puppy moest het worden uit het asiel die nog kon leren van Siep. Het zoeken duurde niet lang. Als eerste zat Yumi bij ons op schoot, heel verlegen, lief, mooi en knuffelig. “We hoeven niet verder te zoeken” zei Sam, “dit is ‘r”. En zo maakt Yumi nu een groot onderdeel uit van ons leven. Ze is waakzaam, speels en zeer enthousiast als ze je ziet en ook nog steeds erg knuffelig en lief. 

Onze 8 poezen....

“3 is de max”, zei Sam voordat we naar de berg gingen verhuizen. 3, dacht ik… dat gaat nooit lukken. Na Mauw kwam eerst Rover, de rooie rakker aangelopen. Ook die ging niet meer weg. Dan waren we, of liever gezegd ik,  thuis in Casais ondertussen ook een aardige verzameling aan het vergaren.  Fred the cat, klein, klein Peutertje en Pinta, ook wel Zeurpient genoemd. Oké, 5 dan dacht Sam wat moedeloos. Laten we het maar niet meer in detail hebben over hoe we tot de 8 zijn gekomen. In ieder geval is de set meer dan compleet met Koetje Mannie (de liefste en grappigste van allemaal), Merlin (de knapste) en Pica (het kneusje). 

Onze 6 kippen

De 6 kippen zijn onze eerste boerderijdieren. Bedoeld voor de eitjes en om te ‘werken’ op het land. Al lange tijd stonden ze op het wensenlijstje en na de voltooing van de door Sam gebouwde kippenvilla met 4 comfortabele nestkastjes en giga kippenren was het zover. Eindelijk konden we op de maandelijkse markt van Monchique een keuze maken uit de in kleine kratten opeengepakte kippetjes. Ergens had ik gelezen dat het verstandig was in ieder geval 3 van dezelfde soort te nemen. Dus bij de eerste 3 witte kippen die ik samen zag zitten dacht ik maar een ding: “die moeten gered worden”.  Samen met de 3 Pedrès kippen die op dezelfde manier gekozen zijn, vormen zij de levende have van de Garganta da Foia. We geloven dat de traumaverwerking van hun begintijd in kleine behuizing voorbij is en wachten nu op het eerste ei!

Onze beesten in het wild

Op en rond het land wonen wilde beestjes. Lieftallige zoals hagedissen, gekko’s, vlinders, vogels en kikkers en die van het minder lieftallige soort zoals wilde zwijnen en slangen. Soms komen er koeien langs van een boer die er niet zo goed op let en een enkele keer zie je een mongoose, vos of marter voorbij schieten. 

One Comment

  • Eveline schreef:

    Net terug van 5 nachten (dit keer in de luxe Glamping Lodge (super schoon en uiterst compleet); prachtig en super om zo vrij te verblijven in de natuur); fantastisch genoten van hun land, dieren, omgeving en de gezelligheid met mijn nichtje Gitta.
    Aanrader voor mensen die van natuur en rust houden op steenworp afstand van Monchique.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.