Garganta Da Foia Wandelen

De Serra de Monchique is een wandelparadijs bij uitstek met prachtige vergezichten. Je kunt hier makkelijk een aantal dagen doorbrengen om dit natuurgebied te verkennen. Het is wel zo prettig dat je direct vanaf je accommodatie meerdere goed gemarkeerde rondwandelingen kunt maken. We hebben er 5 op een rijtje gezet. Deze zijn ook op wikiloc te downloaden en in de kamer liggen wandelkaarten van de meeste routes.

5x Rondwandelingen vanaf je accommodatie

1. Trilho das Vistas (Uitzicht wandeling)
Lengte : 11 km
Duur : ca. 3,5 uur
Deze wandeling, die aan de bovenkant van de berg blijft, hebben wij zelf uitgezet en gemarkeerd. De hoogteverschillen zijn niet erg groot en daarom goed te doen voor iedereen. Karakteristiek voor deze wandeling zijn de vele vergezichten naar zowel het zuiden, westen, noorden als oosten. Tijdens de wandeling doe je ook de top van de berg aan waar je iets kunt drinken en eten bij Foodtruck Alecrim (aanrader!) of cafetaria O Planalto.

2. Trilho dos Moinhos (Molen wandeling)
Lengte : 10,3 km
Duur : ca 3,5 uur
De meest gevarieerde wandeling is de Trilho dos Moinhos, gemarkeerd door de bordjes met PR4 MCQ. Je wandelt door de natuur en over de berg, maar komt ook bij een idyllische picknickplek aan een beekje met een oude watermolen, de overblijfselen van het oude klooster en in het dorp Monchique. We hebben markeringen aangebracht bij de punten waar deze route afwijkt van zijn oorspronkelijke loop zodat je vanaf je accommodatie deze wandeling kunt maken. Een fijne bijkomstigheid hiervan is dat je inplaats van over een stuk asfaltweg, over kleine bospaadjes wandelt. In Monchique zijn meerdere horecagelegenheden.

3. Percurso das Cascatas (Waterval wandeling)
Lengte : 17 km
Duur : ca. 5,5 uur
Deze natuurwandeling, gemarkeerd door de bordjes met PR5 MCQ, bestaat uit 2 delen en brengt je door het stille achterland langs een drietal watervallen. De mooiste periode om deze route te lopen is in het voorjaar, na de regenval. Dan kletteren de watervallen naar beneden waarvan Cascata de Barbelote het meest imposant is. Barbelote zelf is een verlaten dorpje waar je kunt zien hoe de mensen hier vroeger leefden. Als je de hele wandeling maakt, ben je ongeveer 5,5 uur onderweg. Je kunt ook heel goed 1 deel van deze wandeling doen. De dichtst bijzijnde ronde komt langs de top van de Fóia met horecagelegenheden. 

4. Trilho da Fóia (Foia wandeling)
Lengte : 7 km
Duur : ca. 2,5 uur
Een niet al te lange wandeling, gemarkeerd door de bordjes met PR3 MCQ, die je bijna tot de top van de Fóia brengt. Vlak ervoor gaat het pad naar links en daal je af naar beneden, naar de N266. Als je deze asfaltweg vervolgt komt je langs 2 lekkere restaurants met een prachtig uitzicht: A Rampa en Paraíso Montanha. Leuk om de hier zo bekende Frango Piri Piri te eten! Wij adviseren om deze wandeling in noordelijke richting te beginnen. Dus eerst naar de top. Vooral de terugweg, die aanzienlijk stijgt, is dan een stuk aangenamer dan andersom.

5. Percurso da Garganta (Garganta loop)
Lengte: 3,5 km
Duur : ca. 1 uur

Dit is een fijne ochtendwandeling door de Serra da Garganta over onontdekte paden. Je loopt onder andere ook door het heerlijk geurende Eucalyptus bos aan de achterkant van ons land. Deze route kun je downloaden op Wikiloc.

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.